3D: Daily Dutch Digest blogpost (in het Nederlands dus) | PRUDENTIAL Middle East | Prudential Middle East FZC LLC >

3D: Daily Dutch Digest blogpost (in het Nederlands dus)

Ontzettend handig en het delen waard!


Trouwen op de Seychellen en dan terug naar de UAE

Vraag: #Hilda, mijn vriendin was met haar vorige vent getrouwd op de Seychellen. Het huwelijk is nooit geregistreerd in de UAE, want daar kwamen ze niet aan toe. Hij ging meteen vreemd met haar beste vriendin en ze heeft hem het huis uit gezet. Nu wil ze met mij trouwen, en ik met haar. Zij denkt dat, omdat het huwelijk nooit geregistreerd is, ook niet in haar eigen land, dat ze officieel niet getrouwd is en dus zo met mij kan trouwen. Ik denk dat dat niet zo is, en dat ze eerst moet scheiden. Hoe zit dat Hilda?

Antwoord; ook een niet in Nederland of de UAE geregistreerd huwelijk is rechtsgeldig. Als je allebei moslim zou zijn, en jullie trouwen in de UAE, dan zijn er op zich geen juridische “beletselen”, zoals dat heet, tegen een UAE huwelijk. Want bigamie is toegestaan onder de UAE law, maar alleen voor moslims (mannen). Let wel; in dit geval ben je voor de UAE law formeel niet getrouwd. 

Als jullie geen moslim zijn, of het voorgaande is tegen je principes, dan zal het huwelijk op de Seychellen moeten worden ontbonden. En daarvoor heeft je aanstaande een advocaat op de Seychellen nodig. Het recht van de Seychellen is van toepassing op zowel het huwelijk als de echtscheiding.

Plaatjes op je website

Vraag: #Hilda, ik heb zelf een mooie website in elkaar gezet, en ik heb daar afbeeldingen voor gebruikt die ik van het internet heb gehaald, er stond overigens geen watermerk van Getty images op de afbeelding. Nu krijg ik bericht van Getty Images dat ze flink wat geld van me willen, een demand letter, omdat er sprake zou zijn van infringement of the photographers' copyright. 

En hun berichten worden steeds dreigender. Wat moet ik doen?

Antwoord: Getty images bestaat van de mensen die aan dit soort demand letters tegemoet komen. 

De gevraagde bedragen zijn veel te hoog, en de bedragen worden ook niet onderbouwd. 

Getty gebruikt geavanceerde technieken om " hun" foto's op te sporen, maar stuurt in veel gevallen lukraak Engelstalige brieven rond en huurt louche lokale advocatenkantoren in om hun claims af te dwingen. 

Ik heb zelf een keer meegemaakt dat Getty mijn eigen afbeeldingen van mijn site had gehaald, en vervolgens beweerde dat ik daar een vergoeding voor moest betalen.

Begin met grondig onderzoeken of de claim van Getty wel klopt, en vergelijk de door jou geplaatste afbeelding met de afbeelding waarvan zij zeggen dat hun copyright er op rust. In veel gevallen gaat het om een net wat andere afbeelding.

Getty gebruikt ook afbeeldingen die door particulieren op Facebook, twitter etc. worden gezet en claimt de rechten van deze afbeelding te hebben. 

Vraag daarom altijd de overeenkomst tussen Getty en de fotograaf op.

Doe aangifte van afpersing als je zeker weet dat Getty de rechten op de door jou gebruikte afbeelding niet heeft, en als je zeker weet dat de vordering wel terecht is, maar het bedrag te hoog vindt, dan kun je een schikkingsvoorstel doen.

Bij deze partij is het zeker aan te raden om een jurist in te schakelen.

Wat is een WOB en heb ik er iets aan?

Vraag: #Hilda, ik heb nog een huis in Nederland, en "mijn" gemeente zit me dwars. Ik heb met zo'n jaloerse weigerambtenaar die zelf in een doorzonwoning woont te maken die verschrikkelijk traag reageert, niet reageert, opzettelijk alles verkeerd begrijpt, informatie niet toestuurt etc.

Jij weet vast wel wat slimme manieren om zulke klieren aan te pakken.

Antwoord: als je geen informatie toegestuurd krijgt, kun je een beroep doen op de Wet Openbaarheid Bestuur, de WOB. Je hebt daar geen jurist voor nodig, je vraagt om de informatie die je nodig hebt, en zet daarbij: indien nodig doe ik bij deze een beroep op de WOB. 

Dan is de gemeente verplicht om je die informatie toe te sturen.

De ambtenaar kun je dreigen met een formele klacht bij de klachtenfunctionaris van de gemeente en zijn leidinggevende.

En reageert die net zo traag of niet, dan kun je bij de Nationale Ombudsman een digitale klacht indienen (dat kan ook zonder jurist). Bij de ombudsman werken niet echt slimme of daadkrachtige types, maar de gemeente moet in haar jaarverslag opnemen hoeveel klachten er zijn geweest en hoeveel klachten er bij de ombudsman zijn terecht gekomen, en dat is leuk voer voor journalisten. Dus de gemeente voorkomt die slechte publiciteit liever.

Ejari contract en de huurtermijn

Vraag: #Hilda, als ik mijn huurovereenkomst in Dubai niet wil verlengen nadat de huurtermijn is afgelopen, moet ik dan toch de huurovereenkomst opzeggen?

Antwoord: Ja, een Ejari contract moet formeel worden beeindigd als het niet wordt verlengd. Een Ejari contract wordt namelijk niet automatisch verwijderd uit het systeem bij het aflopen van de huurovereenkomst. 

En dat betekent dat als je ergens anders in Dubai wilt gaan wonen je dus geen nieuw Ejari contract krijgt.

Ben je zelf verhuurder, dan betekent dit dus ook dat je op tijd actie moet ondernemen als je huurder de huurovereenomst niet verlengt, anders kan je nieuwe huurder geen Ejari contract krijgen en dat betekent dat er weer allerlei nieuwe problemen opdoemen waar jij uiteindelijk onnodig extra werk van hebt.

Ga je verhuizen binnen Dubai, vraag dan altijd bij de landlord na of de vorige huurovereenkomst wel is gecancelled, en vraag als bewijs naar het Ejari termination ID number.

Een baby zonder paspoort opnemen in een testament

Vraag: #Hilda, mijn vrouw en ik hebben pas een baby gekregen. Met de geboorte zijn we ons bewust geworden van onze ouderlijke verantwoordelijkheden, en we willen nu heel snel een testament laten opstellen, zodat de voogdij van ons kindje in ieder geval geregeld is. 

Maar de baby heeft nog geen paspoort, en ook geen visum. We zijn daar natuurlijk wel mee bezig, maar dat duurt allemaal even. 

Kunnen wij al wel een testament registreren zonder die gegevens?

Antwoord: ja, je kunt je testament alvast registreren, en zodra je baby dan een paspoort heeft laat je het aan de registry weten, en zij passen het dan aan.

Auto importeren vanuit de UAE

Vraag: #Hilda; Ik heb vorlg jaar mijn Porsche Cayenne 4.8 Bi-Turbo ingevoerd zonder BPM te betalen of BTW. Ik kwam namelijk vanuit Dubai en verhuisde terug naar Nederland. Nu was het even gedoe voordat de auto een kenteken kreeg, en nu wil ik deze wagen verkopen. Maar ik wil natuurlijk niet alsnog de BPM en BTW afdragen. De koper staat te springen, maar was is nu exact de datum waar ik vanuit moet gaan als het gaat om de verplichting dat ik deze wagen in Nederland een jaar gereden moet hebben?

Antwoord: Voor de BPM en de BTW geldt dat de datum van de beschikking van de vrijstelling van BPM de peildatum is. Bij die datum tel je 12 maanden op, en als je de wagen een dag later verkoopt, weet je zeker dat je niet alsnog de BPM en BTW hoeft af te dragen. Het heeft dus niets te maken met het moment waarop je wagen door de keuring kwam of het moment waarop je wagen op kenteken in Nederland is gesteld.

pasted.webarchive

Verdacht van een strafbaar feit en toch nar Dubai?

Vraag: #Hilda, ik word in Nederland verdacht van een strafbaar feit. Mag ik op vakantie naar Dubai?

Antwoord; in beginsel wel, tenzij je actief wordt gezocht door de politie of de rechter heeft bepaald dat je het land (Nederland) niet uit mag.

Een echtscheiding in Dubai, hoe lang duurt dat?

Vraag: #Hilda, hoe lang duurt het voor een echtscheiding in Dubai rond is?

Antwoord: dat hangt van jezelf af. Ik begeleid sommige stellen al drie jaar om tot een scheiding te komen (en dat komt niet omdat ik als mediator aan het rekken ben, soms vinden mensen het ook wel prima om wel uit elkaar te zijn, maar dat nog niet volledig te formaliseren).

Het “record” van een snelle scheiding in de UAE lag bij twee maanden, en zo snel had ik het zelf ook nog nooit meegemaakt.

De rechtbankprocedure in de UAE duurt een week of drie, en in Nederland moet je van een maand of drie minimaal uitgaan, als jullie het tenminste met elkaar eens zijn. 

Als jullie het met elkaar oneens zijn kan het jaren duren.

Mensen die heel snel van elkaar af willen krijgen daar later altijd spijt van. Een huwelijk of relatie, zeker als er kinderen bij betrokken zijn, kun je niet binnen een paar weken beëindigen.

Juridisch gezien is dat onverstandig, want het kost gewoon tijd om je vermogenspositie in kaart te brengen en tot een correcte verdeling te komen, maar in emotioneel opzicht helemaal. 

Je kunt niet razendsnel alle banden doorsnijden en vrolijk verder gaan met je leven na een scheiding, hoezeer je je aankomende ex ook haat. 

Afscheid nemen van je toekomst is zo heftig dat mensen die in scheiding liggen een groot risico lopen op hartproblemen.

In het algemeen kun je zeggen dat het voorbereiden van een huwelijkssluiting net zoveel tijd kost als het beëindigen van een huwelijk.

In de UAE zijn genoeg geldwolf advocaten/mediators te vinden die beweren dat ze je scheiding binnen drie weken rond hebben. 

Dat beide partners daarna jaren lang met de gebakken peren, of een gebroken hart, zitten maakt deze types niet uit, de omzet is weer binnen.

De UAE is geen apostilleland

Vraag: Hilda, mijn notaris in Nederland zegt dat bij mijn gelegaliseerde volmacht een apostille moet worden bijgevoegd. Hoe zit dat?

Antwoord; je notaris informeert je verkeerd. De UAE is geen apostilleland (partij bij het Apostilleverdrag) en dit kan dus niet. 

Wij hebben hier wel oplossingen voor zodat de notaris toch zeker weet dat de volmacht is gelegaliseerd door een in de UAE bevoegde advocaat of notaris.


© PRUDENTIAL Middle East  2018