Een deurwaarder in de UAE, bestaat dat? >

Een deurwaarder in de UAE, bestaat dat?


Vraag: #Hilda, wat is het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder, in zowel Nederland als de UAE (bestaat daar wel zoiets als een deurwaarder?)

Antwoord; in NL mag iedereen een incassobureau beginnen, en er is veel kaf tussen het koren. Zo staat een bepaald incassobureau erom bekend dat het wel de vordering int, maar vervolgens het geld houdt in plaats van het uit te betalen aan haar opdrachtgever. 

Een incassobureau heeft geen juridische bevoegdheid, er is sprake van inning op basis van het minnelijke traject. In de UAE noemt men dit mediation. 

Een deurwaarder daarentegen kan beslag leggen, een dagvaarding uitbrengen, een woning ontruimen, een proces verbaal van een vaststelling opmaken, vonnissen van de rechter betekenen en incasso activiteiten verrichten. 

Een deurwaarder is ambtenaar en zelfstandig ondernemer tegelijk, net als de notaris in Nederland.

In de UAE is het verschil tussen beiden geregeld via de license. De meeste debt collection agencies hebben alleen een debt collection license, en ze hebben geen juridische mogelijkheden om iets af te dwingen. Ook daar is veel kaf tussen het koren.

Wij zijn vergelijkbaar met een deurwaarder. We hebben zowel een incasso als een litigation license en we kunnen dus naar de rechter gaan als de debiteur niet betaalt. Helaas kan dit niet op no cure no pay basis, daarvoor is procederen te duur. In Nederland werkt de deurwaarder ook niet gratis. 

Het incassotraject daaraan voorafgaand doen we wel op no cure no pay basis.

Uiteraard wordt voor je de litigation license “krijgt” (er moet natuurlijk voor worden betaald) uitgebreid gecontroleerd of je aan alle eisen voldoet en geschikt bent om te procederen. 

Dat geldt ook voor de deurwaarder in Nederland. 

Het verschil tussen NL en de UAE is dus opnieuw niet zo groot, met dien verstande dat de deurwaarder in Nederland door de Koning wordt benoemd, en die in de UAE door de ruler.

© PRUDENTIAL Middle East  2018