Een testament registreren in de UAE; Abu Dhabi ‘versus’ Dubai International Financial Centre | Under construction | mainly Hilda >

Een testament registreren in de UAE; Abu Dhabi ‘versus’ Dubai International Financial Centre

Vraag: #Hilda, hoe komt het dat er zo'n groot prijsverschil zit tussen het registreren van mijn testament in Dubai (AED 15.000 per koppel) en in Abu Dhabi (op dit moment AED 1.900 per koppel, voorheen AED 5.500). 




Antwoord: dat is een beleidskeuze die door overheden is gemaakt. In Abu Dhabi riep men al jaren dat er een instituut moest komen voor het registreren van testamenten, maar er gebeurde tot voor kort niet zoveel. In Dubai heeft men een common law instituut neergezet, en dat onder DIFC gehangen, wat al jaren goed functioneert. 


Met een heel chique kantoor, op een dure locatie, met dure verlichting, mooie orchideeën, een duur koffiezetapparaat, en met dure, zeer ervaren, speciaal uit de UK geïmporteerde juristen. Maar echt adviseren mogen deze juristen dan weer niet, want dat is niet hun taak. 


Alleen de ongeveer 70 juristen die aan de lijst van eisen voldoen en een specifieke opleiding hebben gevolgd mogen testamenten voor het DIFC Wills Service Centre opstellen. Het hele traject om toegelaten te worden heeft bij mij twee jaar geduurd. 




Abu Dhabi heeft ervoor gekozen om het onder de court, bij het Judicial Department onder te brengen, zonder luxe en zonder dat het testament nog eens volledig met je doorgelopen wordt, en met een paar minder geschoolde administratieve dames die het werk doen. 


Ieder advocatenkantoor mag een testament opstellen bij het ADJD (Abu Dhabi Judicial Department). 




De testamenten hebben allebei een ander format, en andere bewoordingen. De wetgeving die er op van toepassing is, is ook niet identiek. 




En in geval van overlijden lopen de procedures voor de nabestaanden via het DIFC Wills Service centre als je voor de dure registratie hebt gekozen, en via de Abu Dhabi courts als je de goedkopere versie hebt gekozen. Dat betekent het verschil tussen een Engelstalige procedure en een procedure (gedeeltelijk) in het Arabisch na overlijden. Want in Abu Dhabi moet je testament ook in het Arabisch worden vertaald, in Dubai niet. 


En als je in Dubai woont, of de Noordelijke Emiraten, woont, en je testament in Abu Dhabi geregistreerd hebt, betekent het dat nabestaanden regelmatig naar Abu Dhabi zullen moeten reizen voor de afwikkeling. 




Qua rechtsgeldigheid zit er geen verschil tussen de registratie bij DIFC of ADJD. In beide gevallen omzeil je de toepassing van de sharia law, en in beide gevallen verklaar je geen moslim te zijn. (Ben je dat wel dan zijn er andere oplossingen).  




Het is ook niet zo dat je een slechter testament hebt als je voor de goedkopere registratie kiest, want in beide gevallen zorg ik dat er geen strijd is met het Nederlandse recht en/of je Nederlandse testament, dat over alle aspecten van je nalatenschap is nagedacht, dat je zelf precies weet wat je rechten en plichten zijn, en dat je executeurs  zich na overlijden kunnen redden met je nalatenschap. 




Ben je eigenaar van een bedrijf in een freezone die niet in Dubai, en niet in RAK is gelegen, dan is je keuze beperkt. Je moet dan of de aandelen al bij leven overdragen aan je partner, of je aandelen onderbrengen bij een nieuw op te richten bedrijf in een freezone in RAK of Dubai, of je testament in Abu Dhabi registreren. 




Ook al woon je in Dubai, je mag dus je testament in Abu Dhabi registreren, dus de hoge kosten hoeven je niet langer tegen te houden.



Wil je hier meer over weten? 

Stuur dan een e-mail naar hilda@dutchlawyerindeuae.nl