Je rijbewijs omwisselen en de UAE | PRUDENTIAL Middle East | Prudential Middle East FZE >

Je rijbewijs omwisselen en de UAE

En zo zit het in België; daar mag iemand die in de UAE zijn rijbewijs heeft gehaald dat omwisselen voor een Belgisch rijbewijs. In Nederland niet (gecontroleerd begin april 2018 en overlegd met de RDW, die hierover gaat). 


Overeenkomstig Europese richtlijn 2006/126/EG, kunnen de houders van een rijbewijs afgegeven in een lidstaat van de Europese Unie of de Europese Economische ruimte, die hun normale verblijfplaats hebben gevestigd in België, hun rijbewijs omwisselen voor een Belgisch rijbewijs. Zij mogen evenwel in België blijven rijden met hun Europees rijbewijs. De houders van een rijbewijs uit de hiernavolgende landen genieten een vrijstelling van het theoretisch en het praktisch rijexamen krachtens een bilaterale overeenkomst: Andorra; Botswana; Brazilië; Canada (Alberta, New Brunswick, Ontario, Québec); China; Congo (Brazzaville); Ethiopië; Guinea; Iran; Israël; Japan; Lesotho; Libanon; Maleisië; Malawi; Mali; Marokko; Mauritius; Nepal; San Marino; Singapore; Syrië; Taiwan; Turkije; Verenigde Arabische Emiraten; Verenigde Staten; Zuid-Korea; Zwitserland. 


Een bilateraal akkoord betreffende de omwisseling van rijbewijzen noopt beide landen tot de omwisseling van elkaars rijbewijzen. Alvorens een bilateraal akkoord te sluiten, gaat de FOD Mobiliteit en Vervoer na of de verkeerswetgeving, de rijopleiding en de rijexamens van het betrokken land van een gelijkwaardig niveau zijn. De houders van een rijbewijs uit de hiernavolgende landen, die zijn ingeschreven in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister van een Belgische gemeente, genieten een vrijstelling van het theoretisch en het praktisch rijexamen op basis van de Conventies van Genève (1949) en Wenen (1968) over het wegverkeer, zonder dat hierover een bilateraal akkoord werd gesloten: Albanië; Algerije; Armenië; Aruba; Australië; Azerbeidzjan; Benin; Bosnië-Herzegovina; Burkina Faso; Centraal Afrika; Congo (Kinshasa); Cuba; Djibouti; Dominicaanse Republiek; Egypte; Filipijnen; Franse overzeese gebieden (Nieuw-Caledonië, Polynesië, Wallis en Futuna); Georgië; Ivoorkust; Hong Kong; Indonesië; Jordanië; Kazakstan; Kirgistan; Kosovo; Koeweit; Macedonië; Madagaskar; Moldavië; Monaco; Montenegro; Nederlandse Antillen; Niger; Nieuw-Zeeland; Oekraïne; Oezbekistan; Peru; Rusland; Rwanda; Senegal; Servië; Tadzjikistan; Thailand; Togo; Tunesië; Turkmenistan; Uruguay; Vaticaan; Wit-Rusland; Zuid-Afrika. Om van deze vrijstelling te genieten moet voldaan zijn aan twee voorwaarden: a) het rijbewijs moet afgegeven zijn door het land waar de houder zijn gewone verblijfplaats had op het ogenblik van de afgifte van het rijbewijs; b) het rijbewijs moet afgegeven zijn vóór de inschrijving in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister van een Belgische gemeente. De Conventies verplichten België tot de erkenning van bovenvermelde rijbewijzen in het internationale verkeer (de houder ervan woont niet in België), voor zover zij overeenkomen met het voorgeschreven model. Zo niet, moeten zij vergezeld worden van een internationaal rijbewijs, waarvan het model eveneens bij de Conventies is bepaald. De Conventies verplichten de ondertekenende Staten te verzekeren dat slechts een rijbewijs wordt afgegeven aan wie beschikt over de vereiste kennis en vaardigheden om motorvoertuigen te besturen van de categorie waarvoor het rijbewijs geldig wordt verklaard. Bijgevolg bepaalt de Belgische reglementering dat houders van een dergelijk rijbewijs, die zich permanent in België vestigen, deze kennis en vaardigheden niet opnieuw moeten aantonen om een Belgisch rijbewijs te bekomen. De Conventies verplichten de ondertekenende lidstaten echter niet tot de omwisseling van rijbewijzen. De wederkerigheid is daarom niet gegarandeerd.

© PRUDENTIAL Middle East  2018