Moet een voogd in een testament toestemming geven? >

Moet een voogd in een testament toestemming geven?

Vraag: #Hilda, als je in Nederland een testament laat opstellen, en je wijst een voogd aan, moet die voogd daar dan ook toestemming voor geven?

Antwoord; nee, je kunt iemand als voogd aanwijzen zonder dat die persoon daarvan op de hoogte is. En hij hoeft er ook niet mee in te stemmen. 

Natuurlijk wil je niet dat de voogd na jouw overlijden niet voor je kind wil zorgen, dus enig overleg is wel aan te raden, maar het is geen verplichting.

Ik adviseer wel om in je Nederlandse testament een reservekandidaat aan te wijzen, maar dat is niet verplicht.

De reden hiervan is dat iemand nog zo gek op jouw kind kan kan zijn, maar we in het leven niet alles in de hand hebben. Als iemand middenin een zware chemokuur zit en aan het bijkomen is van een vechtscheiding, is die persoon op dat moment niet de ideale ouder/verzorger voor een kind wat net wees of halfwees is geworden.

Bij de registratie van een expattestament bij DIFC (dit geldt niet voor Abu Dhabi) moeten voogden een verklaring ondertekenen dat ze op de hoogte zijn van hun verplichtingen, dat heeft meer een praktische reden dan dat het op onderliggende wetgeving gebaseerd is.

Ook in de UAE is het aan te raden om reservevoogden op te nemen in je testament.


Wil je hier meer over weten? 

Stuur dan een e-mail naar hilda@dutchlawyerindeuae.nl