Waarom we eerst kijken naar een mogelijk conflict of interest, voor we aan het werk gaan. | Under construction | mainly Hilda >

Waarom we eerst kijken naar een mogelijk conflict of interest, voor we aan het werk gaan. 

Vraag: #Hilda, het is maar een kleine wereld. Stel je voor dat ik jou om advies vraag over mijn echtscheiding. En vervolgens neemt mijn ex een half jaar later contact met je op, over diezelfde echtscheiding. Ga je dan voor haar werken, en tegen mij? Want dat wil ik natuurlijk niet.

Antwoord: nee. In zo'n geval is er sprake van een conflict of interest of een belangenconflict en kan ik niet voor je ex gaan werken.

Gelukkig hoeven we de namen van alle ruziende partijen niet allemaal te onthouden (ik onthou het verhaal van iemand voor wie ik werk of met wie ik praat of mail heel goed, maar in namen ben ik wat minder sterk). 

Iedere partij voor wie wij werken (dus een betalende klant) komt in onze digitale contactmanager Highrise te staan. 

De naam van de wederpartij komt ook in dat systeem te staan, en die krijgt twee zogenaamde tags van mij mee: involved in a case or deal, en conflict of interest. 

Zodra zich een nieuwe klant meldt, typen we de naam van die persoon in in Highrise. Als dan "conflict of interest" in beeld verschijnt weten we dat we deze klant moeten afwijzen. 

En dat we  involved in a case or deal gebruiken we als we eens een mailing de deur uitdoen om al deze mensen uit te sluiten. 

Ik ken overigens uit mijn eigen praktijk een groot en „chique“ advocatenkantoor uit Nederland, H.B., die rustig de wederpartij van zijn klant als klant binnenhaalt, en vervolgens tegen zijn eigen klanten gaat procederen.

Oh nee, ik vergis me; bij HB ben je geen klant maar een cliënt.


Wil je hier meer over weten? 

Stuur dan een e-mail naar hilda@dutchlawyerindeuae.nl